Mentale Gezondheid op de Werkvloer; hoe een vertrouwenspersoon kan helpen bij stress en burn-outpreventie

Door Manon Selier - 27 augustus 2024

De mentale gezondheid van medewerkers is een steeds belangrijker onderwerp binnen organisaties. Het evenwicht tussen werkdruk en werkgeluk speelt hierin een cruciale rol. Waar een hoge werkdruk steeds vaker tot stress en burn-out leidt, is het juist werkgeluk dat bijdraagt aan gemotiveerde en gezonde medewerkers. Vertrouwenspersonen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van burn-out en andere mentale gezondheidsproblemen door een veilige plek te bieden voor medewerkers om hun zorgen te delen.

De Stijgende Werkdruk
Werkdruk is een van de grootste oorzaken van stress en burn-out. Door de toegenomen werkdruk, met name in de hybride werkcultuur, ervaren veel werknemers een gebrek aan controle en moeite met het handhaven van een gezonde werk-privébalans. Dit leidt tot fysieke en mentale uitputting, met langdurig verzuim als mogelijk gevolg.

Vertrouwenspersoon als Oplossing
Een externe vertrouwenspersoon biedt medewerkers de kans om in een vertrouwelijke setting over hun problemen te praten. Deze neutrale positie helpt om werkdruk of stress vroegtijdig te signaleren, wat kan voorkomen dat kleine problemen zich ontwikkelen tot grotere kwesties, zoals een burn-out.


Werkdruk versus Werkgeluk
Werkgeluk ontstaat wanneer medewerkers voldoening halen uit hun werk, waardering krijgen en voldoende autonomie ervaren. Een vertrouwenspersoon helpt medewerkers om balans te vinden door te ondersteunen bij het aangeven van grenzen, het bespreken van werkdruk en het ontwikkelen van zelfzorgstrategieën.

Conclusie
Een externe vertrouwenspersoon biedt niet alleen een luisterend oor, maar draagt ook bij aan de structurele verbetering van de werkcultuur. Het tijdig erkennen van werkdruk en het versterken van werkgeluk helpen om een gezondere werkomgeving te creëren, wat essentieel is voor het welzijn van medewerkers en mogelijk verzuim voor werkgevers.