Wetsvoorstel verplichting vertrouwenspersoon
Door Manon Selier - 16 september 2024
Op 9 februari 2023 is in de Tweede Kamer gesproken over een wetsvoorstel van Groen Links tot wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet tot het verplicht stellen van een vertrouwenspersoon voor alle organisaties in Nederland. Deze wet verplicht (na akkoord) bedrijven tot het aannemen van een vertrouwenspersoon. Nu is dat nog niet het geval. Daardoor heeft lang niet iedere werknemer toegang tot een betrouwbare, professionele vertrouwenspersoon bij grensoverschrijdend gedrag.
De LVV (Landelijke vereniging van vertrouwenspersonen) stuurde vóór de behandeling van de wet in de kamer begin februari een brief aan alle leden van de Tweede Kamer, met het verzoek om toch vooral het wetsvoorstel te ondersteunen. En ook Mariette Hamer stuurde een stevige brief aan de Tweede Kamer om het belang daarvan onder de aandacht te brengen van de Kamerleden.
Tijdens de behandeling van de wet in de Tweede Kamer was er een positieve beleving te constateren bij de aanwezige Kamerleden en men ziet het belang van de verandering in de wet. Alleen de VVD en twee kleine partijen zijn tegen de verandering. Op 23 mei waren de stemmingen over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende moties. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde in met het initiatiefwetsvoorstel van Maatoug. VVD, PVV, FVD, JA21, SGP, BBB en Groep Van Haga zijn tegen dit voorstel. Iets wat ons in de volgende stap in de Eerste Kamer nog wel eens parten kan gaan spelen omdat er sprake was van een nipte meerderheid in de Tweede Kamer.
Wetgeving
De discussie over grensoverschrijdend gedrag die op gang kwam na berichtgeving over bijvoorbeeld The Voice en DWDD heeft het werk van vertrouwenspersonen in de spotlights gezet. Op de werkvloer is er meer aandacht voor grensoverschrijdend gedrag en vertrouwenspersonen krijgen meer meldingen. Ook hebben meer mensen zich het afgelopen jaar ingeschreven voor de opleiding ‘vertrouwenspersoon’.
Een mooie ontwikkeling, maar wel één die aandacht vraagt waar het gaat om het borgen van kwaliteit, deskundigheid en onafhankelijkheid. Zowel Inge te Brake (voorzitter LVV) als regeringscommissaris als Mariëtte Hamer onderschrijven hierbij het belang van de inzet van een deskundig en gecertificeerd vertrouwenspersoon. Vanaf 1 januari 2024 dient een vertrouwenspersoon voor landelijke erkenning door het LVV een theorie- en praktijkexamen succesvol te hebben volbracht. Daarnaast is er bijscholing vereist om de certificering te behouden. Let hier goed op bij het uitkiezen van een geschikte vertrouwenspersoon.
Bronnen: LVV, eerste kamer, tweede kamer, NOS
