Veelgestelde Vragen


Voor bedrijven

Waarom zou onze organisatie een externe vertrouwenspersoon inschakelen?
Een externe vertrouwenspersoon biedt een onafhankelijke, objectieve en professionele ondersteuning voor medewerkers die vertrouwelijke kwesties willen bespreken. Dit versterkt het gevoel van veiligheid binnen de organisatie en vermindert het risico op interne conflicten of escalaties.

Wat zijn de voordelen van een externe vertrouwenspersoon ten opzichte van een interne vertrouwenspersoon?
Een externe vertrouwenspersoon is volledig onafhankelijk, wat het vertrouwen bij medewerkers vergroot. Daarnaast brengt een externe vertrouwenspersoon geen lastige interne verhoudingen met zich mee en kan vaak een bredere expertise bieden door ervaring met verschillende bedrijfsculturen en branches.

Hoeveel tijd is de externe vertrouwenspersoon beschikbaar voor onze organisatie?
Dit is flexibel en wordt afgestemd op de behoeften van de organisatie. Wij bieden verschillende opties, van enkele uren per maand tot volledige beschikbaarheid op afroepbasis, afhankelijk van de grootte van uw organisatie en de specifieke behoeften. De ervaring leert dat een standaard abonnement met aanvullend een beschikbaarheid op afroep volstaat en zorgt dat er alleen uitgaven worden gedaan aan en op het moment dat het van belang is voor de organisatie.

Hoe waarborgt de externe vertrouwenspersoon de vertrouwelijkheid?
Wij hanteren strikte vertrouwelijkheidsprotocollen. Alle gesprekken en meldingen worden vertrouwelijk behandeld en alleen gedeeld met derden als dit wettelijk verplicht is of als de medewerker expliciet toestemming geeft. Middels een bondig contract verlangen wij instemming met een intern verschoningsrecht en volledige medewerking van het hoger management om medewerkers van vertrouwelijkheid te verzekeren.

Hoe integreert de externe vertrouwenspersoon zich binnen onze bedrijfscultuur?
Wij nemen de tijd om jouw bedrijfscultuur en waarden te leren kennen, zodat onze aanpak aansluit bij de unieke dynamiek van de organisatie en haar medewerkers. Middels een persoonlijke introductie via nader te bepalen kanalen, zorgen we dat medewerkers weten bij wie ze terecht kunnen en er een lage drempel gecreëerd wordt. 


Wat zijn de kosten voor het inhuren van een externe vertrouwenspersoon?

De kosten zijn afhankelijk van de gekozen diensten en de omvang van de benodigde ondersteuning. We bieden transparante tariefstructuren en geen verborgen kosten.  Kijk op de tarieven pagina voor de actuele prijzen. 


Hoe weet ik dat de vertrouwenspersoon bij mijn bedrijf past?

We nemen de tijd om de cultuur en waarden van jouw bedrijf te begrijpen. Dit zorgt ervoor dat we een goede match zijn en de specifieke behoeften van de medewerkers en de organisatie begrijpen.

Voor medewerkers

Wat doet een vertrouwenspersoon precies?
Een vertrouwenspersoon biedt een luisterend oor voor medewerkers die te maken hebben met zaken als pesten, discriminatie, seksuele intimidatie, of andere vormen van ongewenst gedrag op het werk. Ook integriteitskwesties zoals fraude of grotere misstanden kunnen gemeld worden bij een vertrouwenspersoon. Ze bieden advies, ondersteunen bij het maken van keuzes, en begeleiden indien gewenst bij het indienen van een klacht. 


Is alles wat ik bespreek met de vertrouwenspersoon echt vertrouwelijk?

Ja, alles wat je met de vertrouwenspersoon bespreekt, blijft strikt vertrouwelijk. Informatie wordt alleen gedeeld met jouw toestemming, tenzij er sprake is van een wettelijke verplichting.

Hoe kan ik contact opnemen met de externe vertrouwenspersoon?
Je kunt eenvoudig contact opnemen via e-mail, Whatsapp, telefonisch of een online afspraak maken via een beveiligde omgeving op onze website via het contactformulier.  We zorgen ervoor dat het proces laagdrempelig en toegankelijk is voor iedereen.


Moet ik mijn leidinggevende informeren als ik met de vertrouwenspersoon praat?

Nee, het is niet verplicht om je leidinggevende te informeren. Je kunt geheel zelfstandig en anoniem contact opnemen met de vertrouwenspersoon. Mocht het lastig zijn om tijdens werktijd ongemerkt een afspraak in te plannen, dan zijn wij op verzoek ook buiten kantoortijden bereikbaar via een videogesprek. Het belangrijkste is dat jij zo zorgeloos mogelijk je verhaal kan doen.


Kan de vertrouwenspersoon mij helpen als ik overweeg een klacht in te dienen?

Ja, de vertrouwenspersoon kan je begeleiden bij het proces van het indienen van een klacht. Ze kunnen je informeren over je rechten, helpen bij het opstellen van de klacht, en je ondersteunen tijdens het verdere proces. 

Wat gebeurt er nadat ik met de vertrouwenspersoon heb gesproken?
Na het gesprek bepaal jij zelf welke stappen je wilt nemen. De vertrouwenspersoon kan je helpen met advies, maar de beslissing ligt volledig bij jou. Als je ervoor kiest om verdere actie te ondernemen, kan de vertrouwenspersoon je daarbij ondersteunen.


Wat hoef ik niet van een vertrouwenspersoon te verwachten?

Ondanks dat een vertrouwenspersoon je kan adviseren, voorlichten en ondersteunen bij mogelijk te ondernemen stappen o.b.v. je melding, neemt de vp hierin niet de lead. Jullie gaan samen op zoek naar een opvolging die voor jou goed voelt en door jou geïnitieerd is. De vp is er tijdens dit proces voor jou, om je in je kracht te zetten. 

Staat jouw vraag er niet tussen? We horen graag van je.