"Met elkaar trekken we de grens"
16 okt 2024 - door Manon Selier
Nou, daar is-ie dan. Eindelijk staat het op de kaart: grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. De overheidscampagne "Met Elkaar Trekken We De Grens" is live en eerlijk? Het is precies wat we nodig hebben. Dat maakt me als vertrouwenspersoon blij, maar ook een beetje droevig. Want dat het 2024 moet worden voordat we deze discussie breed voeren, zegt genoeg. De vraag is nu: waar trek jíj de grens?
Grensoverschrijdend gedrag: het gebeurt meer dan je denkt
Dat we over grenzen praten, is allang geen overbodige luxe meer. Wist je dat 1 op de 6 werknemers in Nederland te maken heeft met ongewenst gedrag? En nee, dat is niet iets wat je alleen op tv ziet of waar je bij een ander bedrijf over hoort. Dit gebeurt ook dichterbij dan je denkt. Misschien bij jou op kantoor, misschien zelfs aan het bureau naast je. Maar hoe komt dat nou? Hoe kan het dat we in een tijd waarin alles zo bespreekbaar lijkt, toch zoveel wegkijken?
Angst om te spreken
Veel mensen weten niet precies waar hun eigen grens ligt, laat staan dat ze die grens durven aan te geven. Het is een dunne lijn tussen 'gewoon grapjes maken' en 'hé, dit voelt niet oké'. Maar die onzekerheid, die twijfel, zorgt ervoor dat we als medewerkers stilzwijgend doorgaan. Bang voor de gevolgen als we iets zeggen, bang om 'de sfeer te verpesten' of om onze baan te verliezen. Dus wat doen we? We blijven stil. En ondertussen stapelen de spanningen zich op.
Werkdruk versus werkgeluk
Hier komt iets interessants kijken: werkdruk versus werkgeluk. We werken allemaal hard, lange dagen, deadlines die elkaar in rap tempo opvolgen. Maar als de sfeer onder collega’s niet goed is, als mensen over jouw grenzen heen blijven gaan, dan gaat die werkdruk voelen als een extra last. Niet omdat de taken zwaarder worden, maar omdat het veilige gevoel ontbreekt. Werkgeluk wordt dan een utopie, iets wat je wel op een slogan ziet, maar niet in je eigen werkomgeving voelt.
Een veilige werkomgeving begint bij vertrouwen. Vertrouwen dat je gehoord wordt, vertrouwen dat jouw grenzen gerespecteerd worden. Dat je, zonder dat er consequenties aanhangen, naar je leidinggevende of een vertrouwenspersoon kan stappen.
Lees verder onder de video....
Een cultuur waar problemen bespreekbaar zijn
Als externe vertrouwenspersonen bij Selier & Van Duppen zien wij dat het verschil gemaakt wordt door een luisterend oor. Iemand die níet midden in jouw werkomgeving staat, die niet bevooroordeeld is, en waar je zonder angst kunt delen wat je dwarszit. Wij helpen bedrijven niet alleen om de dialoog te openen, maar ook om grensoverschrijdend gedrag vóór te zijn. Want laten we eerlijk zijn, voorkomen is beter dan genezen.
Met de overheidscampagne wordt er eindelijk serieus aandacht gegeven aan dit probleem. Het is een wake-up call voor werkgevers en werknemers. Je kunt geen cultuur van veiligheid bouwen als je niet bereid bent om er actief over te praten. En wij staan klaar om die gesprekken te faciliteren.
Dus, waar trek jij de grens?
Bron: https://www.metelkaartrekkenwedegrens.nl/